Opublikowano:

Przyprawy, które są wsparciem dla naszego zdrowia.

 

Poznaj 4 najzdrowsze przyprawy świata!

Choć cztery przyprawy, o których mowa nie zawsze były nam Polakom znane, wiele z nich miało szerokie zastosowania kulinarne, kosmetyczne, lecznicze czy medyczne już wieki temu. Regulują działanie narządów, wspomagają wiele procesów zachodzących w naszym organizmie i niosą wachlarz korzyści dla naszego zdrowia.

Spożywanie łyżeczki dziennie tych przypraw wywrze ogólnie pozytywny wpływ na nasz organizm. Może sprawić, że wzmocnimy swoją odporność, zaczniemy się lepiej czuć i unikniemy wielu chorób.

Papryki chilli

Papryczki chili to grupa owoców Capsicum o bardzo ostrym smaku, które po wysuszeniu tworzą znaną przyprawę. Za ich ostry smak odpowiada związek chemiczny o nazwie kapsaicyna, która odpowiedzialna jest również za większość właściwości medycznych przyprawy chilli, my wymienimy siedem, które naszym zdaniem są najbardziej istotne:

  • Zawarta kapsaicyna przyśpiesza metabolizm i wspiera odchudzanie
  • Wpływa na adrenalinę i dopaminę, które sprzyjają hamowaniu apetytu
  • Stymuluje ściany żołądka, w efekcie czego zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wrzodów
  • Nasila apoptozę w obszarze komórek nowotworowych. (apoptoza to pozytywne zabijanie przez organizm chorych i starych komórek.)
  • Wspiera układ krążenia
  • Chroni przed przeziębieniem
  • Odkryto i potwierdzono działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antykancerogenne

 

Cynamon

Ta znana nam przyprawa, to kora drzewa – cynamonowca. Szacuje się, że na świecie istnieje około 250 gatunków tej rośliny, równie wiele właściwości przypisuje się dla powszechnego cynamonu. W starożytnym Egipcie cynamon miał zastosowanie w medycynie, gdzie dodawało się go do napojów, natomiast w średniowiecznej Europie był głównym składnikiem wielu receptur.

  • Zwiększa apetyt
  • Łagodzi niestrawności
  • Stymuluje i reguluje działalność nerek
  • Chroni przed chorobami krążenia
  • Normalizuje poziom cukru we krwi i obniża stężenie cholesteloru
  • Poprawia koncentrację i pamięć przez zwiększanie dopływu krwi do mózgu
  • Odkryto i potwierdzono działanie: antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne

Czarnuszka

Ma bardzo bogatą historię, w czasach starożytnych była stosowana stricte do celów leczniczych i jako przyprawa. Znana jest również pod nazwą „złoto faraonów”, „czarny kumin” i „czarny sezam”. Hipokrates stosował ją na zaburzenia trawienia i wątroby, lekarze starożytnego Egiptu stosowali ją głównie w walce z przeziębieniami, bólami głowy i stanami zapalnymi. Używała jej sama Kleopatra czy Tutenchamon, stąd wyżej wspomniana nazwa „złoto faraonów”.

  • Zwiększa odporność organizmu
  • Poprawia pracę układu sercowo – naczyniowego
  • Zwiększa liczbę erytrocytów i poziom hemoglobiny
  • Obniża ciśnienie tętnicze
  • Działa profilaktycznie w zakresie nowotworów
  • Przeciwdziała kamieniom nerkowym
  • Koi układ nerwowy

Kurkuma

Kurkuma została okrzyknięta „superfoodem„, a jej właściwości są naprawdę niesamowite. Mało jest przypraw, które mogą pochwalić się tak pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Warto również dodać, że to jedna z najtańszych przypraw, zostanie jej poświęcony osobny wpis, więc nie będziemy rozwijać tutaj nadto jej tematu.

  • Wyjątkowo silne działanie antynowotworowe
  • Zapobiega chorobie Alzheimera i sklerozy
  • Zmniejsza liczbę płytek miażdżycowych
  • Łagodzi objawy przeziębienia i problemy z układem oddechowym
  • Łagodzi bóle reumatyczne
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *