Opublikowano:

4 niesamowitych właściwości kurkumy!

Właściwości kurkumy są znane od wieków. Ma ona szerokie zastosowanie lecznicze, kosmetyczne, jak i kulinarne, przy czym jest jednocześnie jedną z najtańszych przypraw świata. Charakteryzuje ją żółta barwa. Występuje w postaci proszku wytwarzanego z podziemnych pędów azjatyckiej rośliny.

Nadaje ciekawy, mocny smak i aromat głównie daniom mięsnym. W tradycyjnej chińskiej medycynie, liczącej sobie tysiące lat, kurkumę wykorzystywano do terapii wielu zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych, natomiast współczesna medycyna dopiero odkrywa niesamowite właściwości kurkumy.

  • Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę

Kurkuma stymuluje wytwarzanie odpowiednich enzymów, a w efekcie usuwa toksyny oraz uboczne produkty metabolizmu. Oczyszcza wątrobę przede wszystkim z toksyn związanych z konsumpcją alkoholu, zażywaniem leków oraz narkotyków.

  • Kurkuma ma działanie przeciwnowotworowe

Kurkumina (związek odpowiedzialny za kolor i smak kurkumy) ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór oraz powstrzymuje rozwój choroby. Trwają badania nad stosowaniem kurkuminy, jako leku przeciwnowotworowego.

  • Kurkuma wzmacnia odporność

Przyprawa zawiera lipopolisacharydy, które stabilizują działanie układu odpornościowego. Warto dodać również, że kurkuma ma silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.

  • Kurkuma chroni serce

Silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne kurkuminy sprawiają, że pomaga ona utrzymać serce i układ krążenia w dobrej formie. Kurkuma obniża również poziom cholesterolu i trójglicerydów co zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca i cukrzycę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *