Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste, smakuje idealnie z polewą ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu  🛒
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 🛒 (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki soli 🛒

Zróbmy to:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, orzechy włoskie kroimy na małe, drobne kawałki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i zaczynamy zajmować się ciastem. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty. Powoli dolewamy olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
Stale ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę korzenną. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę oraz orzechy, i mieszamy po raz ostatni. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Polewa:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
  • 2 łyżki masła

Zróbmy to:

Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie, dodając po łyżeczce serka. Słodzimy miodem lub cukrem pudrem.
Przygotowaną masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.

SMACZNEGO!