Piersi kurczaka z jabłkiem – zimowy smak lata

Piersi kurczaka z jabłkiem – zimowy smak lata

Składniki:

Sposób przygotowania:

Piersi pokrój na sznycle i rozpłaszcz delikatnie dłonią, dodaj do smaku soli i pieprzu, posyp większą szczyptą majeranku i dużą ilością papryki. Umyj jabłka, podziel je na 8 części i wytnij nasionka. Na nagrzaną patelnię (uprzednio posmarowaną 1-2 łyżkami oliwy) wrzuc jabłka, po zaledwie chwili dodaj piersi i smaż na silnym ogniu przez 4 minuty na każdej ze strony.

Do smażonych składników dodaj sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody (mięso nie może przywierać do patelni), zmniejsz ogień i duś potrawę aż do uzyskania przez nią do miękkości, czyli jakieś 5-8 minut. Uważaj, aby jabłka się nie rozpadły.