Rozgrzewająca zupa porowo – ziemniaczana.

Rozgrzewająca zupa porowo – ziemniaczana.

Składniki:

 

Przygotowanie zupy:

Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni aż do zarumienia i  przekładamy do miseczki. W tłuszczu wytopionym z boczku wraz z dwiema łyżeczkami masła podsmażamy pora pokrojonego w plasterki. Pod koniec smażenia poru (gdy się przeszkli) dodajemy do niego przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze kilka chwil, aż do wydobycia niesamowitego aromatu.

Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy aż do uzyskania miękkości przez ziemniaki. Połowę ziemniaków wyławiamy z zupy, a resztę przetwarzamy za pomocą blendera na gładki krem. Do wywaru dodajemy śmietankę i musztardę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażony boczek, pora, suszoną paprykę, paprykę mieloną, chilli i ziemniaki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut.

Najlepiej smakuje z grzankami i posypana świeżym tymiankiem.