Opublikowano:

Przepis na świetnego hamburgera

Hamburger z karmelizowaną cebulką

Domowy hamburger z karmelizowaną cebulką

Nie znam osoby, która nie jadła hamburgerów w znanej sieci z fast foodem. Najlepsze jedzenie jednak przygotowujemy sami w domu, we własnej i dobrze znanej kuchni. Dziś na blogu przepis na domowego hamburgera z karmelizowaną cebulką z użyciem naszych świetnych przypraw.

Będą potrzebne:

  • mięso wołowe – najlepiej, żeby to było mięso, w którym znajduje się ok. 10% tłuszczu; pozwoli to na smażenie bez użycia oleju;
  • przyprawy: chili zmielone, czosnek granulowany, sól, pieprz czarny, ew. zmielony imbir i kolendra; wszystkie przyprawy można znaleźć w naszym sklepie internetowym;
  • musztarda – najlepiej o delikatnym smaku, polecam „stołową”;
  • jajko – aby całość była bardziej soczysta;
  • ulubiona bułka;
  • cebula;
  • sałata;
  • ser;
  • ocet winny;
  • cukier trzcinowy lub miód;
  • olej.

Ostatnie cztery potrzebne są do przygotowania karmelizowanej cebulki. Jeżeli chcesz, możesz pominąć i zająć się tylko częścią główną naszego dania.

Przygotowanie

Kroimy cebulę w drobne plastry i rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę później dodajemy odrobinę soli. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy ocet winny i cukier lub miód, zmniejszamy ogień i smażymy dalej około 10 minut. Tak przygotowaną cebulkę możemy dodać do naszego hamburgera. Jest ona również świetnym dodatkiem do innych dań mięsnych.

Mięso, jajko, przyprawy w ilościach jakie uznamy za stosowne (polecam zachować umiar 😉 ) oraz łyżeczka musztardy ląduje w misce. Mieszamy wszystko, aby dokładnie wymieszać składniki. Następnie rozgrzewamy patelnie i na rozgrzaną patelnie wkładamy uformowane w okrągłe o średniej grubości placki. Smażymy po około 3,5 minuty z każdej strony. W międzyczasie kroimy bułkę na pół, przygotowujemy sałatę i ser. Na jedną z połówek bułki kładziemy sałatę, wysmażonego już hamburgera, plasterek sera i przygotowaną wcześniej karmelizowaną cebulkę i przykrywamy drugą połówką bułki.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *